Livsstil

Bilsemester i Sveriges historia – En lisa för själen!

Bilsemester i Sveriges historia

Bilsemester i Sverige “hemma” har verkligen fått en helt ny innebörd. Vi är många som när pandemin var ett faktum så gott som tvingades att hitta nya alternativ till att semestra. Under perioden då vi varken kunde eller fick lov att resa utomlands, var det positiva som ändå kom ur det att vi var fler som blev riktigt duktiga på att semestra och uppskatta våra egna skatter och små pittoreska gömställen i vårt egna vackra land.

Om du påbörjar din bilresa lite längre upp i landet, vid fantastiskt vackra Höga Kusten, för att sedan bila dig vidare nedåt mot storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, får du uppleva mycket spännande och en berättande historia på vägen.

Bilsemester – Höga kusten – Som har Sveriges enda hängbro

Höga Kusten-bron är med sina 500 meter den mest storslagna bron i Höga Kusten. Det är Sveriges enda hängbro och den har ritats av arkitekten Folke Zettervall. Den nuvarande versionen öppnades för allmänheten den 27 september 1966. Med en bredd på 11 meter kan den rymma både fotgängare och cyklister. Den gränsar till de steniga klipporna på Höga kusten med en höjd på upp till 50 meter. Höga kusten bildades under den senaste istiden för cirka 10 000 år sedan.

Den uppstod när is-fronten smälte och svämmade in i det som hade blivit en arm av Östersjön och bildade en stor vik. Detta skedde vid en tidpunkt då de norra delarna av Sverige fortfarande låg under havsnivån. När marken höjdes på grund av att isen drog sig tillbaka höjdes även denna vik. Den är nu en av tre vikar längs hela Sveriges 1 600 kilometer långa kustlinje som är över 100 meter djupa. De andra två är Skellefteåfjärden och Höga Kusten Fjärdar. Bilsemestra dig sedan vidare nedåt i landet mot…

Uppsala – Med den första tryckpressen i Sverige

Den vackra universitetsstaden Uppsala ligger vid Mälaren. Området är ett av de historiskt viktigaste i Sverige, eftersom det var här som den första tryckpressen i Sverige grundades 1477. Här finns också Uppsala universitet, det äldsta universitetet i de nordliga länderna och ett av Europas största universitet

Uppsala slott är ett kungligt slott från 1600-talet som ligger vid Fyrisåns strand. Redan 1540 beslutade Gustav Vasa att han behövde ett magnifikt slott för att kunna försörja familj och en trygg plats att överleva de politiska stormarna som då rasade i Sverige. Senare blev det en militär fästning och användes till och med som fängelse, särskilt under Gabriel Oxenstiernas uppror.

Drottning Kristina föddes på slottet 1626. År 1715 gifte sig hennes äldre syster Hedwig Eleonora med kung Frederik I av Danmark, och hon blev Danmarks drottning. På 1800-talet byggdes slottet om till ett militärsjukhus. I dag rymmer det flera museer, bland annat Sveriges fornminnesmuseum. Nästa etapp blir lämpligtvis…

Stockholm – Sveriges “Hufvudstad”

Lilla bommen vid Göteborgs hamn

Som har en lång historia som börjar för minst ett årtusende sedan. Det första som slår dig om Stockholm är den imponerande skyline och den vackra skärgården. Det finns mer än 30 000 öar och kobbar i detta glittrande hem för nordisk kultur

Även om man gillar bilar och motorer och själva bilresan, är ett bra sätt för att kunna se mer av Stockholms höjdpunkter, att för en stund ställa bilen och ta en hop-on-hop-off båttur med ett av de många företag som driver i staden. Sightseeingbåtarna avgår från ett antal platser, bland annat Strömkajen vid Grand Hôtel och Nybrokajen i södra Stockholm. Kom bara ihåg att när du är borta från land finns det ingen mobiltäckning! Lite spännande och mysigt det också.

Glöm heller inte pittoreska Gamla stan, som är en av de bäst bevarade i Europa. På den smala gatan finns också flera exklusiva restauranger, bland annat Le Rouge. Många blir förvånade när de upptäcker att det är möjligt att äta på en restaurang där man kan höra vågornas skvalpande under fötterna och samtidigt känna av den mysiga atmosfär från olika caféer och småbutiker längs promenaden. Många av byggnaderna är från slutet av 1600-talet och början av 1700-talet.Gamla stan kallas också Staden mellan broarna på grund av sitt läge vid Mälaren.

Nationalmuseet ligger i den mellersta delen av Stockholms nuvarande Gamla stan. Stockholm grundades omkring 1250, men arkeologiska fynd visar att området har varit bebott i över 11 000 år. Den äldsta kända byggnaden är Stadsholmens kyrka, som byggdes i slutet av 1200-talet. Nationalmuseet flyttade in i sitt nuvarande hem på Blasieholmenhalvön under 1866 och har sedan 1920 inkluderat flera andra byggnader som ägnas åt kultur och konst.

Ofta är det bra att göra sightseeing på dag och eftermiddag och bila på kvällen för att vakna upp redan på morronen i den nya staden. Då man ofta kör långa sträckor är det bra med riktigt bra belysning på bilen för att känna sig extra säker. Att ha bra sikt under färden ger en mer avslappnad körning och det är lättar att i ett tidigt skede upptäcka om djur är på väg att korsa vägen. Här finns bra tips och vägledning om bra extraljus till bilar!

När man fått nog av Stockholm blir nästa stad också ett spännande nytt mål …

Staden Göteborg

Som har en lång historia som handelscentrum och hamn vid farbara vattenvägar, först för stockar som flottades nedströmslängs Göta älv, och senare för importerade konsumtionsvaror. Den ursprungliga hamnen låg på den plats där Gamla hamnen ligger idag. Under 1800-talet blev staden en stor industristad, vilket gjorde det nödvändigt att utöka hamnanläggningarna.

År 1916 öppnades en stor sluss vid Lilla Bommen, och 1962 invigdes en ny hamn i Hamnpiren. Hamnen består av flera bassänger för lastning och lossning av gods, samt en vändbassäng och stora områden för att bygga fartyg och lagra gods. Så mycket som 90 procent av alla fartyg till och från Sverige passerar Göteborg.

Många välkända företag har sitt huvudkontor i Göteborg, bland annat Volvo Cars, Skandinaviens största biltillverkare. Volvomuséet visar några av företagets historiska fordon, bland annat en av världens första lastbilar! Är du mer intresserad av fordon och skötsel och vill har råd om hur du bäst vårdar din bil, finns fina tips på: Bil, motor & fordon | Bilkungen.se 2021

För övrigt är en av Göteborgs största turistattraktioner nöjesparken Liseberg, som öppnade 1923 med sju olika åkattraktioner, däribland en av Europas äldsta berg- och dalbanor i trä, Great Journey, som går tillbaka till 1921. Parken har mer än 30 attraktioner, inklusive 13 berg- och dalbanor och världens tredje största inomhusscen.

Det nuvarande Göteborg grundades som en kraftigt befäst, huvudsakligen holländsk, handelskoloni, genom kunglig stadga 1621 av Gustav Adolf. På en viktig plats vid Göta älvs mynning där Skandinaviens största avrinningsområde mynnar ut i havet fick fästningen namnet “Gustavsburg”, som senare ändrades till “Göteborg”.

“Här ska staden ligga”

Lär Gustav II Adolf sagt och pekat ut platsen var staden Göteborg ska byggas upp. Hans staty står att skåda självklart på Gustav Adolfs torg.

Föga anade nog Gustaf ll Adolf att vi 400 år senare skulle åka omkring i staden i ljudlösa elbilar – Läs mer om Hybridbil här på: abbilverkstan.se

Västsveriges huvudstad nämns för första gången i skrift som “Götheborg” år 1252. Det första kända timmerhuset uppfördes året därpå av en provinsiell lagman, som blev stadens borgmästare. Vissa historiker tror att det fanns en äldre fästning av lera och torv vid Färjenäs eller Hisingen. Den lilla staden Göteborg var länge Sveriges enda seriösa utpost på västkusten, vilket gjorde den till en av Sveriges viktigaste städer. Vidare bilar vi oss vidare till…

Malmö – Sveriges tredje största stad

Efter Stockholm och Göteborg med drygt 300 invånare. Staden ligger i sydvästra Sverige vid Öresund, som förbinder staden med Köpenhamn i Danmark genom Öresundsbron. Malmö har haft sin nuvarande plats sedan omkring 900 e.Kr. Under medeltiden blev staden en av Skandinaviens viktigaste städer och var under en tid under danskt styre. Den svenske kungen Gustav Vasa byggde ut staden och gjorde den till en öppen hamn för köpmän från Tyskland, England och Nederländerna.

Det var under denna period som Malmö började utveckla sin karakteristiska stil av arkitektoniska mönster och blev ett viktigt handelscentrum. Malmö är även känd för sin kultur och arkitektur. Det mest kända landmärket är Turning Torso, en skyskrapa med en vridning på 90 grader. Den ritades av den spanske arkitekten Santiago Calatrava och har blivit stadens symbol sedan den färdigställdes 2005.

Något som lockar oss vidare är den historiska staden Lund med sin vackra katedral och charmiga gamla stad. Men det sparar vi till nästa bilsemester då vägen över till Grannen och Gammeldansk också är lockande nära.

Vill du läsa mer om att få en skön livsstil läs mer på min blogg här!

Läs mer om hur du väljer rätt bilmodell – Kan vara bra att tänka på om man vill göra många semestrar med bilen.

Nästa gång kanske bilsemestern blir i en miljöbil – Läs mer om hur du väljer bästa miljöbil just för dig!