Livsstil

Att Promenera Medvetet Långsamt

Promenerar långsamt och berör vassen

Att just promenera långsamt har visat sig ge väldigt fina hälsoeffekter med resultat som, ökad energi och ett starkare immunförsvar. Att gå långsamt kan också hjälpa dig att leva längre. Faktum är att promenader i mindre än 5 km/h är förknippade med en ökning av den förväntade livslängden med 3,1 år för män och 4,7 år för kvinnor jämfört med att vara stillasittande.

Promenera långsammare än 5km/h

Men här tänkte jag prata om promenader som är långsammare än 5km/h. Om du har provat att gå långsamt har du kanske märkt att upplevelsen är helt annorlunda än när du går normalt. långsamma promenader är i första hand ett uttryck för din personlighet och möjliggör en djupare koppling till dig själv, andra och naturen samtidigt som du får en medvetenhet om din omgivning. Denna typ av gång kännetecknas av en viss långsamhet som skiljer sig från den normala hastigheten som de flesta människor går i.

Vid långsam gång är dina steg ganska långa och du kan ta så många som 5-6 steg per sekund jämfört med 2-3 vid vanlig gång. Din andning förändras också när du fördjupar dig i långsam gång, den blir också djupare och långsammare.

När du går långsamt är du mer uppmärksam på din omgivning och kan lägga märke till alla möjliga intressanta saker runt omkring dig som du normalt missar på grund av den hastighet vi går i vår vardag. Du kan till och med uppleva en känsla av tidlöshet under dina promenader och det är lätt att förlora tidsuppfattningen och sluta tänka på varje liten småsak i ditt liv.

Om du vill testa på en annan avslappnande aktivitet så rekommenderas kajakpaddling där du kan uppleva vacker miljö Läs denna bloggen för att ta reda på mer ekoplus

Bli mer medveten när du promenerar

När du går långsamt är det lättare att bli medveten om budskapen från din kropp och dina känslor – när jag går långsamt har jag vid flera tillfällen plötsligt fått ont i foten, eller känt mig orolig utan någon uppenbar anledning Utan att jag har kunnat sätta ord på något av detta. Det skulle vara intressant att kartlägga alla dessa fysiska och känslomässiga förändringar. Men troligen är de kopplade till de många olika neurotransmittorer som frigörs i hjärnan när du går långsamt.

Att promenera och släppa taget om tankarna

Fokusera dina tankar - Bli mer medveten när du promenerar

Att gå långsamt kan vara en trevlig meditativ upplevelse där du försiktigt fokuserar på varje steg kanske till och med ögonen lätt slutna. Målet med den här typen av promenader är att inte fördjupa dig i djupa tankar utan hellre att fokusera på din omgivning och på det nuvarande ögonblicket.

En annan aspekt av att gå långsamt är att du kan tänka på en sak i taget – jag väljer till exempel ofta att gå långsamt samtidigt som jag bara tänker på nästa steg eller min andning. Detta innebär att andra tankar (t.ex. arbete) inte kommer med in i bilden – kanske är det just så att tankarna saktas ner även i mitt huvud.

Att gå långsamt är ett bra sätt att få dina promenader att kännas mer meditativa och andliga – det gör att du kan fokusera på din kropp, andning och existens. Prova att gå långsamt i en vecka och se om det förändrar hur du upplever livet!

Om du tycker om läsning om livsstil – lugn och harmoni läs gärna och även inlägg från bloggen: elinlicious.se

Ta hjälp av avslappnande musik

Går över äng med gitarren över axeln

Om du upplever lite motstånd i att gå långsamt i början, kan man med fördel ta hjälp av lugn musik i hörlurarna. När jag känner mig lite för stressad och ska ut på mina långsamma promenader brukar jag ta hjälp av det. Det hjälper väldigt bra och ganska omgående kommer jag i harmoni med kroppen som av sig självt vill falla in i den långsamma lunken musiken spelas i.

Jag tycker det är ganska härligt att spela lugn musik även hemma, speciellt om det varit en stressig dag på jobbet eller av någon annan anledning. Då få man ju en helt annan härligt känsla till musiken som blir närvarande. Som självklart beror på att man har en helt annan ljudupptagning hemma än i hörlurarna. Förra året fyndade jag en riktigt bra högtalare från Sonos under Black Friday – Nu på årets Black Friday ser de ut att ha ännu bättre erbjudande. Här tar det upp olika intressanta erbjudanden: för Sonos Black Friday

Tycker du om det du har läst – Finns mer härligt läsning på bloggen här!

Vill du fördjupa dig lite mer i ämnet och även övriga intressanta ämnes som gör att du kan bli piggare och må bättre utan tex. medicin – Så finns mer bra läsning för dig här på MåBra

Är du intresserad av att resa utomlands med en grupp vänner under sommaren? Så finns det tips och råd i denna bloggen mariamelee