Livsstil

Storhelg – Tips för att hinna med städningen!

storhelg - julbelysning över parkbänkar

Det nalkas storhelg – Hur ser din planering ut?

Butikerna är dekorerade med juldekorationer och festliga låtar spelas överallt. Julen är annalkande och många barn och vuxna är förväntansfulla.

Hur gör du när du planerar inför julen? Är du tidigt ute med julklappsinköp och julstädning? Eller tar du det lite som det kommer och är avstressad och lugn ändå?

Nedan kommer lite tips på hur man ändå kan få det lugnt och trevligt inför jul – Det mesta handlar om lite planering och att börja i god tid.

Vad du bör göra innan du städar ditt hus inför julen

Det finns mycket du kan göra inför julen som kan hjälpa dig städa igenom din hem och fylla på det du behöver innan jul. Det finns också några saker du bör se till innan du går vidare med städningen, som har en tendens att samla högar – Tvätt!

tvätt - storhelg

För att undvika att behöva tvätta allt på samma gång, rekommenderar vi att du börjar tvätta dina kläder redan nu. Julen är en tid då vi använder mycket mer kläder än vanligt. Torktumla, häng upp, vik och lägg in med en gång.

Diska upp, töm diskmaskinen och våttorka golvet. Torka av bänkar, glasborden och tvätta fönstren, så att julbelysningen speglar fint i de rena fönstren.

Vill du även veta hur man städar miljövänligt? Kolla då in denna bloggen som för tips och inspiration veganisma

Tips på hur du undviker damm och smuts i luften under den här tiden på året

Det finns mycket du kan göra inför julen som kan hjälpa dig att undvika damm och smuts i luften. Det finns också några saker du bör se till innan du börjar städa.

För att undvika damm på mat och porslin kan du torka av inne i dina skåp ordentligt även kylskåpet. Har du inte bytt filter på din köksfläkt på länge är det dax nu! Vädra ofta, försök undvika att använda bomullshanddukar för att torka disk.

När är den bästa tiden att börja städa hemma så att allt är klart till juldagen?

Det beror på vad du vill ha för resultat. Om du vill ha ett rent och ordentligt hem inför julen kan det vara en idé att börja redan nu. Då har du mer tid på dig att ta tag i det som behöver göras och slipper stressa när det bara är några få dagar kvar.

Men om du hellre vill ha en mer avslappnad jul och inte bryr dig så mycket om dammet, då kan du så klart vänta tills du själv är redo. Ett annat skönt alternativ är att hyra in städhjälp. I-shine.se har städning för både för: hem – kontor – flytt och visningsstädning.

Saker som man inte får glömma när man städar, till exempel under möbler och inuti skåp

storhelg - damsugare

När man städar bör man också tänka på att dra ut eventuella lådor under sängar och soffor och kanske skåp. Chansen finns att det är väldigt dammigt och har bildat lite otrevlig lukt pga. dålig vädring. Rensa här och se om du verkligen behöver allt som blivit liggandes här. Torka noggrant ur med något rengöringsmedel som doftar fräscht.

Vikten av att dammsuga ofta i stället för bara en gång i månaden

Det är viktigt att dammsuga ofta i stället för bara en gång i månaden. Om du bara dammsuger en gång i månaden räcker inte det för att hålla ditt hem fritt från damm. Dessutom kan det bli svårt att få bort dammet om du väntar för länge. Speciellt i kök och badrum. Det är därför bättre att dammsuga ofta så att du slipper problem med damm och smuts.

När du dammsuger bör du använda en dammsugare med HEPA-filter för att ta bort så mycket damm som möjligt.

Vad är Hepa-filter?

Hepa-filter är ett filter som är designat för att absorbera och ta bort allergener från luften. De fungerar genom att man kan justera filtret i dammsugaren så att man kan säkerställa en effektiv cirkulering av luften i rummet.

Glöm inte byta dammsugar-påse och filter!

En annan viktig sak är att tömma dammsugar-påsen ofta (Det finns även “luktagott-kulor” till dammsugare), som man suger upp efter man bytt påse och filter. Se även till att dammsuga av borsten ner på dammsugaren efter varje gång, samt att rören är torra innan du packar in dammsugaren i skåpet.

storhelg - spa

Ovan har du fått tips på hur du förbereder städningen inför Jul för att i lugn och ro verkligen kunna njuta av den välförtjänta julledigheten. Kanske till och med unna dig en skön spa-dag! Lycka till!

Vill du veta hur man använder robot till städning? Läs då denna bloggen nicetech

Vill du läsa mer om tips och idéer till att få det fint i hemmet läs mer här på: mysigahem.se eller MinBaby.se

Och vill du läsa mer intressanta inlägg på bloggen gör du det på: lilladraken.se