Hem

Städrutiner hemma: Hitta balansen i livet

Jag kommer att berätta för er om något som förändrade mitt liv. Nej, det är inte att vinna på lotto eller hitta kärleken i mitt liv, även om de två inte skulle vara så illa heller. Jag pratar om städrutiner hemma. Ja, du hörde rätt. Städrutiner hemma har hjälpt mig att hitta balansen i mitt liv, och jag är här för att dela med mig av mina erfarenheter.

Städutrustning

Grundläggande Städrutiner

Men innan vi går in på själva rutinerna, låt oss se till att vi har de grundläggande städredskapen som varje hem borde ha. Min lista inkluderar en sopkvast, dammsugare, moppe & hink eller ångmopp, mikrofiberdukar, svampar, radergummin, vit vinäger, bakpulver, sprayflaskor, blekmedel, fönsterputs eller hemmagjord glasrengöring, pappershanddukar och en dammvippa.

Om du börjar från början undrar du förmodligen vart du ska börja städa ett rörigt hus? Ingen fara, första steget du behöver göra är en snabb allmän hemstädning så att du kan börja på nytt eller om det är för överväldigande så kan du kontakta en städfirma i Göteborg, Gnesta, Gnosjö eller var du nu bor som kan hjälpa dig med början, sedan använder du rutinuppgifterna för att underhålla det.

Snabb Genomgång

Börja med att ta några “genomgångar” genom huset för att samla upp föremål. Fokusera endast på de föremål du letar efter i varje steg. Detta bör vara en snabb, 15-minuters process.

Plocka upp skräp

Ta en sopsäck eller korg och gör en snabb genomgång i varje rum i huset för att plocka upp skräp. Att bära påsen med dig gör denna genomgång av huset snabb och enkel.

Samla ihop disk

Gå sedan genom huset och samla ihop all disk, koppar, bestick, etc och återför dem till köksskåpet. Inget behov av att tvätta dem just nu, lämna dem bara i diskmaskinen, diskhon, eller bredvid diskhon på bänken.

Plocka upp tvätt

Ta en tvättkorg och gå igenom huset igen för att samla upp lösa kläder. Om du har tid, dra av sängkläderna i varje rum och lägg även dem i korgen. Lägg tvätten i tvättmaskinen och starta en omgång, se till att signalen är påslagen för att meddela dig när det är dags att flytta den till torktumlaren.

Att ta itu med badrummet

Det är dags att prata om den mest skräckinjagande delen av huset – badrummet. Tro mig, jag förstår! Men jag har lärt mig att en bra städrutin hemma kan göra underverk. Ladda upp med dina rengöringsartiklar: glasrengöringsmedel, papperstvättar, allrengöringsmedel och mikrofiberdukar. Ha dessa lättillgängliga i ett skåp under en av dina badrumssänkor, så slipper du leta runt varje gång det är dags att rengöra.

Det bästa sättet att städa badrummen? Gör alla på en gång, glöm inte städområden som dusch, badkar, bänkskivor och handfat. Du kan antingen rengöra varje badrum i taget eller rotera mellan dem och göra samma uppgift i varje rum innan du går vidare till nästa steg. Spraya dusch, badkar, bänkskivor och handfat, och torka av alla ytor med papperstvättar. Rengör spegeln och polera kranarna med en mikrofiberduk. Torka ner skåpen och du är klar!

Och vad gör du om du behöver byta tvätten i maskinen eller vika tvätten? Gör det nu innan du går vidare!

Städrutiner hemma

Rengöring av sovrummen

Det är dags att ta itu med sovrummen. Börja med att bädda sängarna med nya lakan. Rensa eventuellt skräp på byrån, sängborden, osv. Dammtorka rummet, börja upptill och arbeta dig neråt så att damm inte lägger sig på rena ytor. Torka av fotlister om det behövs och avsluta med att dammsuga.

Och vad gör du om du börjar känna dig överväldigad? Kom ihåg att ingen förväntar sig att du ska vara perfekt. Ge dig själv nåd när du börjar med en ny städrutin hemma. Inget är hugget i sten och du kan alltid justera ditt schema för att få det att fungera för dig! Det är aldrig riktigt lätt att bilda nya positiva vanor om du inte redan har din städrutin hemma klar.

Rengöring av vardagsrummet

Nu är det dags att ta itu med husets huvudlevnadsområde. Först och främst, damma av, börja uppifrån och arbeta dig neråt. Glöm inte att damma av konst eller fotoramar!

Sopa eller dammsug golv där du ännu inte har kommit åt, och torka sedan av fotlister om det behövs. Slutligen, fluffa upp eventuella kuddar eller dynor på dina möbler.

Rengöring av utomhusområden

För att avsluta städningen av huset, ta en stund att ta tag i utsidan av ditt hem. Sopa verandor eller gångvägar vid behov, använd en sopkvast för att rensa förråd eller bodar, ta bort eventuella spindelväv runt dörrar och trösklar, och torka av eventuella utemöbler du kanske har.

Rengöring av köket

Okej, nu kommer vi till det stora – köket. Är det bara jag, eller är köket alltid det stökigaste rummet i huset? Jag tycker att det är lite som en hamsterhjul – hur mycket jag än städar, verkar det alltid vara något nytt att ta itu med. Men jag har kommit fram till några strategier som hjälper till att hålla röran under kontroll.

Börja med att ta bort allt som inte hör hemma i köket. Rengör bänkarna, handfatet och spisen. Om du har tid, rengör även insidan av mikrovågsugnen. Dammsug golvet och torka sedan av det.

Och du vet vad som kommer härnäst, eller hur? Jo, det är dags att ta en paus om du behöver det. Kanske vill du vika tvätten eller bara sitta ner och ta en kopp te. Gör det – du har förtjänat det!

Och kom ihåg, ingen förväntar sig att ditt hem ska vara perfekt. Det viktigaste är att det känns som ett hem.

Sen är du klar!

 1. Hur ofta bör jag städa mitt hus?
  Det varierar beroende på din livsstil, men generellt rekommenderar jag att städa varje vecka. Det kan dock vara vettigt att göra vissa uppgifter oftare, till exempel att rengöra köket eller badrummet.
 2. Vilka rengöringsartiklar behöver jag för att städa mitt hus?
  Grundläggande rengöringsartiklar inkluderar allrengöringsmedel, glasrengöringsmedel, papperstvättar och mikrofiberdukar. Du kan också behöva specialrengöringsmedel för vissa ytor, till exempel trä eller rostfritt stål.
 3. Vilket rum bör jag börja med när jag städar mitt hus?
  Det beror på dig, men jag tycker att det är bäst att börja med det rum som du tycker är mest överväldigande – för mig är det oftast köket.
 4. Hur kan jag hålla mitt hus rent mellan storstädningarna?
  Ett tips är att göra små städuppgifter varje dag, till exempel att rengöra diskbänken eller torka av köksbänkarna. Om du gör detta, kommer ditt hus att förbli hyfsat rent mellan storstädningarna.
 5. Vad ska jag göra om jag känner mig överväldigad av städning?
  Det är helt okej att känna sig överväldigad! Om du känner så, ta en paus. Kom ihåg att det är okej att inte vara perfekt, och att du kan justera ditt städschema för att passa ditt liv.