Hem

Glöm inte vissa städområden! En simpel guide för det avancerade!

När du kommer till dina mellersta tjugo har du lärt dig att städa grunderna i vilka städområden du måste hålla efter. Du äger kanske en sopborste och en dammsugare, och kan tvinga dig själv att skrubba badrummet till en acceptabel renhetsnivå. Men i livets gång och i strävan efter ett rent hem är det lätt att glömma de vrår och krokar som också blir smutsiga. Och ändå är dessa de saker som gäster ibland lägger märke till först.

Så om du letar efter att förbättra dina städkunskaper, så frågade vi städfirma proffsen (i Skövde); Vilka är de saker hemma som varje vuxen bör veta hur man städar?

Oavsett om du försöker hålla ditt hem så rent som möjligt, eller om du blir nervös vid tanken på att en gäst skulle lägga märke till ett mindre-än-perfekt hörn av ditt hem, här är tre saker som du bör lära dig att städa ASAP.

1. En fördjupning i fotlisternas värld

Nu, mina damer och herrar, ska vi ta oss en riktig titt på fotlister. De där små rackarna som löper längs nedre delen av våra väggar. Du vet, de där sakerna du aldrig tänker på att städa. Låt oss göra en djupdykning, ska vi?

Räck upp handen om du aldrig städat en fotlist i hela ditt liv. Räck upp handen om du inte har någon aning om hur man städar fotlister.

Att städa hemmets fotlister kan verka oerhört tråkigt, men det är nödvändigt.

“Många vuxna städar inte toppen av fotlister, och det är så viktigt eftersom damm samlas där och kemikalier rider på dammet,” som en expert sa en gång. Dessutom ser en smutsig fotlist bara äcklig ut och är en giveaway att du inte djuprengör ditt utrymme.

Så, låt oss ta en titt på hur du kan få dina fotlister att glänsa som en ny mynt. Det finns flera metoder du kan prova: magiska svampar, torktumlarservetter, eller bara gammaldags armbågssmörj med en trasa och bomullstops. Men oavsett vad, bör du förbereda dig på att spendera mycket tid i hukande ställning. Hej, det finns värre sätt att spendera en lördag än att få i en rumpträning medan du djuprengör.

Städning av fotlister är inte spännande. Men det är den typ av uppgift som, när den är utförd till ett skinande T, får ditt hem att kännas och se bättre ut. Ingen kommer förmodligen någonsin att komma in och komplimera dig för dina rena fotlister. Men de kan vara ett rent kugghjul i din smidiga, rena hemmaskin.

Innan jag berättar hur jag får mina fotlister att glänsa vill jag säga detta: att städa fotlister är en helt valfri syssla. Det kan vänta. Om du är stressad och överväldigad och knappt har tid att ta en dusch, låt inte detta inlägg lägga till en sak till på din mentala att göra-lista. Gå och kolla på Pinterest efter recept på kaka-i-en-mugg eller prickiga vad som helst. Det är en order.

Men, att rengöra fotlister är en snabb och enkel uppgift som verkligen får ett rum att sjunga. Dina väggar och golv kommer att se renare ut. Och, när det väl är gjort, stannar det gjort ett tag… vilket för en mamma med ett hus fullt av unga barn och en aldrig sinande ström av tvätt och disk att städa, känslan av slutfört är en välkommen en!

Ett rum med ren fotlist

Vägen till skinande fotlister: en lättnadens suck för alla pedanter

För att börja, ge fotlisterna en snabb dammsugning eller svep. Detta tar bort den största delen av dammet och smutsen och gör resten av städningen mycket lättare. Kan det bli mer spännande än så? Okej, kanske inte. Men jag vet att du är lika engagerad som jag i att få det här gjort.

Nu kommer nästa steg. Du kommer att behöva någon form av rengöringsmedel och en trasa. Jag brukar använda en liten mängd rengöringsmedel, tillsammans med en bra gammaldags mikrofiberduk. Mikrofiberdukar är fantastiska eftersom de verkligen får tag på damm och smuts, och du kan bara slänga dem i tvättmaskinen när du är klar. Praktiskt, eller hur?

Rengöringsmedlet kan vara något så enkelt som diskmedel och vatten, men du kan också gå för något starkare om du har riktigt envisa fläckar. Bara se till att du testar det på en liten, osynlig del av fotlisten först för att se till att det inte skadar färgen.

Ett annat tips är att använda tandborstar för att rengöra hörnen. De är precis rätt storlek för att få in i de små utrymmena och verkligen skrubba bort smutsen. Bara se till att du inte använder din nuvarande tandborste. Det vore ju lite obehagligt, eller hur?

Och här kommer vi till en av de viktigaste delarna: att torka fotlisterna. Du kan använda en ren trasa för detta, eller till och med pappershanddukar om du är i en knipa. Men kom ihåg, om du lämnar fotlisterna fuktiga kan de bli skadade, så se till att du torkar dem ordentligt.

Men låt oss vara ärliga. Vi lever i en värld full av distraktioner. Mellan Netflix, dina barn, osv, kan det vara svårt att komma ihåg att rengöra fotlisterna regelbundet.

Så mitt tips? Sätt påminnelser i din kalender. En gång i månaden, en gång i veckan, vad som fungerar för dig. Men kom ihåg, det här är inte en tävling. Om du missar en månad, eller även ett år, är det okej. Din hemliga fotlistsstädning är säker med mig.

2. Beläggningar i duschen

Jakten på en Skinande Dusch: Bort med beläggningar!

Är det bara jag, eller känns det som att strax efter att du har rengjort din dusch, ser den smutsig ut igen? Det är som ett aldrig slutande mysterium, en gåta inlindad i en dimma av tvål och vatten. Men oroa dig inte, jag har några hemliga tips för att hålla din dusch fri från envisa beläggningar.

Först och främst: Förebyggande åtgärder

Som alla vet, förebyggande är bättre än botande. Så för att förebygga beläggningar i duschen kan du använda en duschspray efter varje dusch. Dessa sprayer hjälper till att förhindra att kalkavlagringar bildas och gör det mycket lättare att hålla din dusch ren.

Men det är inte allt. Ett annat tips är att torka av duschväggarna efter varje användning. Jag vet att det låter som ett extra steg som du inte behöver, men tro mig, det gör underverk.

Nästa steg: Angripa beläggningarna

Nu, om beläggningarna redan är där, är det dags att ta fram det tunga artilleriet. En kombination av ättika och bakpulver är en kraftfull allierad i kampen mot beläggningar. Bara var försiktig så att du inte får något i ögonen. Inte för att jag skulle veta något om det… host host.

Ett annat alternativ är att använda en kommersiell badrumsrengöring. Men kom ihåg, du behöver inte spraya hela duschen som om du var i en actionfilm. Lite rengöringsmedel går långt, och du vill inte slösa bort det.

En närmare titt på duschhuvudet

Det är lätt att glömma bort duschhuvudet, men det är faktiskt en av de största bovarna när det gäller beläggningar, bakterier och smuts. Du kan rengöra det genom att helt enkelt ta bort det och lägga det i en skål med ättika över natten. På morgonen, skölj av det och du kommer att bli förvånad över hur rent det är.

Nu, jag vet vad du tänker: “Jag har inte tid att ta bort mitt duschhuvud varje gång!” Och det förstår jag. Men vet du vad? Du behöver inte göra det varje natt. Bara gör det en gång i månaden, eller till och med en gång varannan månad. Bara se till att du gör det ibland, och din dusch kommer att tacka dig.

Så där har du det, vänner. En guide till att hålla din dusch fri från beläggningar. Och kom ihåg, det är aldrig för sent att börja med goda vanor.

duschen har många städområden man kan missa

3. Takfläktar

Om du tycker om en sval bris eller lite vitt brus på natten, är det svårt att föreställa sig ditt liv utan en fläkt. Men den är också svår att nå – och därmed ganska svår att städa. Men du måste göra det.

Oavsett om du aktivt använder din takfläkt eller inte, bör du vara medveten om att damm kommer att samlas på bladen. Och när du väl sätter på fläkten, kommer dammet att virvla runt i rummet. Sammantaget är detta inte optimalt för renlighet.

stilig takfläkt

Rengöringsverktyg: Din bästa vän i striden mot damm

För att rengöra fläktbladen effektivt behöver du rätt verktyg. En dammvippa kan vara bra för att snabbt få bort dammet, men om du vill ha en mer grundlig rengöring, rekommenderar jag en mikrofiberduk och lite såpvatten.

Jag minns första gången jag försökte rengöra min takfläkt. Jag trodde att en vanlig trasa skulle räcka, men efter att ha försökt få bort en fläck fem gånger insåg jag att jag behövde uppgradera min utrustning.

Steg för steg: Hur man rengör en takfläkt

  1. Säkerheten först: Se till att fläkten är avstängd innan du börjar. Du vill inte att den börjar snurra mitt i rengöringen!
  2. Förbered ditt verktyg: Fukta din mikrofiberduk lite grann. Det hjälper till att fånga dammet istället för att bara flytta runt det.
  3. Steg upp: Använd en stabil stege för att nå upp till fläkten. Försök inte balansera på en stol eller något annat osäkert. Tro mig, jag har varit där och det är inte en trevlig upplevelse!
  4. Rengör bladen: Torka av varje fläktblad försiktigt, var noga med att komma åt både ovansidan och undersidan. Var beredd på att det kan komma ner en hel del damm, så det kan vara bra att ha en dammsugare redo för efterarbetet.
  5. Kontrollera motorhuset: Många glömmer bort att damm också kan samlas runt fläktens motorhus. Om du kan nå det, ge det också en snabb torkning.

Jag vill bara påminna er om att rengöra er takfläkt regelbundet. Det är inte det roligaste jobbet, men det är absolut värt det. Din fläkt kommer att fungera mer effektivt, och du får njuta av en ren, frisk bris varje gång du sätter på den. Och vet du vad? Det finns något tillfredsställande i att se fläktbladen glänsa rent efter en ordentlig rengöring.


Om du nu känner dig redo att ta en hel helg för att djuprengöra ditt hem från dina fotlister till dina fläktar, är du inte ensam. Även om det kan vara tråkigt och tidskrävande, är att hålla ditt hem rent ett utmärkt sätt att hjälpa dig att må ditt bästa, både mentalt och fysiskt. Så det är värt att lägga energi på – oavsett om du anser dig vara en expert på hushållsrengöring eller inte.

I bloggen veganisma kan du ta reda på vilka produkter som är miljövänliga.