Övrigt

Smitta & Sanering

smitta och sanering - handsprit

Hur smitta och sanering går ihop – Eller gör det ens det?

Usch nu är det i gång igen… Denna gången heter varianten Omikron, förvisso inte lika aggressiv men desto smittsammare. Det är nu man har börjat fundera på, hur man egentligen kan göra för att sanera sitt hem mot dessa smittsamma och otäcka virus.

Här finns en “reminder” att läsa om hur det var när allt började ta riktig fart: Assistansblogg.se

Vi har ju blivit ganska duktiga på handhygien, använda munskydd och att hålla avstånd för att undvika folksamlingar och så där. Men om olyckan till virus ändå är framme och till och med kommer in i hemmet, hur får man bort det då?

smitta och sanering - handhygien

När man söker på nätet finner man en del ändå som är bra om vi är många som vet om. Det skapar också en viss trygghet i oss att i förväg veta hur man ska handla och agera i specifika akutlägen.

– Så håll till godo här kommer lite information vad man bör tänka lite extra på då man vill sanera sitt hem från smitta!

Vad är Covid-19 och Omikron-Virus?

Covid-19 och Omikron-Virus är två skadliga virus som sprider sig snabbt och lätt. Covid-19 orsakar en sjukdom som kallas coronavirusinfektion, medan Omikron-Virus orsakar en sjukdom som kallas omikronvirusinfektion. Båda virusen kan orsaka allvarliga problem för din hälsa, så det är viktigt att du vet hur du rengör ditt hem för att slippa smitta.

smitta och sanering - bakterie illustrerad

Hur du rengör ditt hem från dessa virus?

Det är viktigt att följa en strikt rengöringsrutin för smitta och sanering, för att kunna se till att alla ytor i ditt hem är fria från Covid-19- och Omikron-virus. Se till att rengöra ytor med höga kontaktpunkter, t.ex. dörrknappar, ljusbrytare, bänkskivor, kranar och handtag med ett desinficerande rengöringsmedel.

Fler punkter som är bra att veta om vid smitta och sanering:

  • – Använd desinficerande rengöringsmedel för att ta bort mikrober från handtag och kranar.
  • – Använd rengöringsmedel med hög desinficerande effekt för att ta bort sporer från dina tröjor och jeans, såsom Covid-19 eller Omikron desinficeranderengöringsmedel.
  • – Ta bort smutsiga textilier och sopor från rum som du inte använder ofta.
  • – Tag av skor när du kommer in i hemmet, även om du kommer in via en separat ingång.
  • – Var försiktig med att använda ytor som är väldigt vanligt förekommande, såsom dörrknappar, ljusbrytare och bänkskivor.
  • – Vädra ofta, speciellt om det finns några smittade personer i hemmet.

Rengöringsmedel och desinfektionsmedel finns i många olika former

Så det är lätt att hitta ett som passar dig. Det är också viktigt att du använder rätt rengöringsmetod för varje yta. Torka alla ytor noggrant efter rengöring. Om du inte är helt nöjd med resultatet, kan du använda en desinfektionsspray för att få ett bättre slutresultat.

Det är viktigt att komma ihåg att inte blanda dina produkter i denna bloggen finns det 5 tips om vilka produkter du inte bör blanda noisyenvironment

Osäker på hantering av smitta och sanering? – Hyr in speciellstädfirma!

sanering och smitta - desinfektion

Det finns idag städföretag som tagit på sig ansvaret med att sanera efter virussmitta så som Covid-19 och dess efterföljare. Ett sådant företag finns bland annat i Göteborg. På https://www.sverigeco.se/corona-covid19-sanering-goteborg/ kan du läsa mer om vad det innebär, samt beställa just den tjänsten.

Att själv slippa utsätta sig för smitta och sanering

Vilken lyx ändå att kunna anlita professionell hjälp om man haft eller vårdat någon närstående med något av dessa smittsamma virus.

Känslan av sjukdom måste för många kännas kvar länge i hemmet efteråt, även när man blivit friskförklarad. Då kan ett sådant erbjudande av hjälp kännas helt fantastisk för både de utsatta och de arma medhjälparna.

smitta och saneringa - mugg med fin slogan

I denna bloggen ge vi tips om miljövänliga städföretag, hur man städar miljövänligt samt ny städteknik fsek

Think happy – Be happy!

I övrigt är det bra att försöka ha något roligt att se fram emot och inte gå ner sig för mycket i sjukdom och elände. Vill du läsa mer om livsstil – skönhet och allt som hör där till? kan du läsa fler inlägg här från min blogg: Lilladraken.se