Uncategorized

Kommoder

Förr i tiden innebar kommod ett skåp med handfat, gärna nedsänkt med ett lock över. I kommodens skåp förvarades vattenkrus och hygienartiklar. Om kommoden stod i sovrummet förvarades ofta pottan i underskåpet, varav skåpet kallades ”pottskåp”.

Kommoder, tvättställsskåp, handfat – kärt barn har många namn? Kommod och tvättställsskåp är egentligen samma sak. Med kommod avses underdelen av ett tvättställ/handfat, dvs den delen som oftast har utdragbara lådor eller dörrar. Kommoder kommer i många olika material och färger. Designen varierar kraftigt, liksom utförande gällande bredd, djup och höjd. Kommoder kan fås med eller utan beslag, och man vill oftast match kommoden med t ex spegelskåpet och eventuellt väggskåp. Det vanligaste är att man har samma bredd på spegelskåpet som kommoden.

Enkelkommod eller dubbelkommod?

En kommod kan vara enkel eller dubbel, dvs ha ett eller två handfat. Det vanligaste är att ha ett handfat i en enkelkommod, men om badrummet är stort, eller om du har en stor familj, kan det vara mycket praktiskt och tideffektivt att ha två handfat i en dubbelkommod.

Kommoder med funktioner

Kommoder kan ha funktioner som exempelvis mjukstängande lådor och push-open, och tillbehör som sminkhållare, belysning, lådmatta eller löstagbar lådindelning. Den översta lådan har som regel en U-konstruktion för att lämna utrymme för vattenlås. Det vanligaste är att kommoden hängs på väggen, men det finns också varianter med ben.

Ibland är kommoden avsmalnande för att ge smidiga och rundade hörn, eller för att kortsidan ska placeras mot en vägg. Om badrummet är trångt kan vassa hörn vara besvärliga och kännas irriterande att stöta emot. 

Att välja till lådbelysning kan göra att kommoden upplevs som lyxigare, och att det såklart blir enklare att se vad som finns i lådan. Om du vill ha ett eluttag i kommoden brukar det finnas som tillval. 

Ett vanligt förekommande material är impregnerad mdf, och det är givetvis viktigt att kommoden är fukttålig. Kontrollera gärna att du har en god garanti på din kommod, åtminstone 10 års fuktgaranti. 

Att tänka på när du väljer bland kommoder

Eftersom kommoden blir en del av det som sätter ”tonen” för känslan i badrummet bör du noga fundera på vilket intryck du vill att badrummet ska ge. Ett lyxigare badrum har ofta en maskulin framtoning med svart och grått. Gärna i kombination med kromade beslag. Är det en klassisk stil som eftersträvas lutar det mer åt vitt med inslag av guld och glas. Den lantliga stilen innebär ek eller annat trä, och med beslag och detaljer i borstat stål. Övrig badrumsinredning kan vara enklare att byta ut, men en kommod vill du leva med i många år, så se till att det blir som du tänkt dig.

Här kan du hitta kommoder i alla stilar.